Distansstudier

De sista åren har distansstudier blivit en allt mer populär form av studier och kanske kan populäriteten förklaras med den stora möjligheten till flexibilitet och med det stora utbudet. Att intresset för distansstudier har ökat har också gjort att utbudet på vad du kan läsa på distans ständigt förbättras. Det finns dock vissa program du fortfarande inte kan läsa enbart på distans och det är utbildningar som kräver viss form av praktisk lärande såsom läkare.

Genom att du kan vara uppkopplad princip överallt är möjligheterna till att studera utan befinna sig på hemmaplan mycket stora. Att tillexempel kunna läsa upp sina betyg eller fräscha upp sina kunskaper på en solig och varm strand medan det är vinter och grått hemma i Sverige kan väl inte kännas som något annat än en win win situation? Eller?

Men hur fungerar egentligen distansstudier?

Först och främst så behöver man en dator och såklart en ordentlig internetuppkoppling. I många fall behöver du också en väl fungerande mikrofon för att kunna delta i olika seminarier under studietiden. Genom att bli antagen till en kurs eller ett program så får du därefter tillgång till skolans lär plattform. På plattformen har du därefter tillgång till diverse information angående dina studier, följa seminarium och du kan göra inlägg och även ta kontakt med din lärare.

Man söker distanskurser precis på samma sätt som vid vanliga studier där den allra största plattformen är antagning.se. Där några kurser eller program inte har några fysiska träffar alls finns det såklart de som har det. Det är också värt att komma ihåg att kraven under en distansutbildning är exakt lika höga som om du skulle studerat på en kurs eller på ett program i ett klassrum på skolan.

Fördelar med distansstudier

Att studera på distans innebär att du kan lägga upp din studietid i princip som du vill, känner du att du hellre vill studera på natten än på dagen så kan du oftast det. Känner du dig trött och vill hellre ligga kvar i sängen på morgonen så kan du följa seminariet på webben. Många kombinerar också arbete med studier medan andra kanske istället väljer att förlänga föräldraledigheten genom att studera på distans.

Att studera och att klara kursen eller programmet är dock helt ditt egna ansvar och så länge du är duktig på att strukturera och på att ansvara för att saker och ting blir gjorda kan distansstudier vara bland det allra bästa för flertalet studenter.

Finns det något negativt med distansstudier då?

Om den positiva aspekten med distansstudier handlar om frihet under ansvar kan samma aspekt också nämnas när det kommer till den negativa biten med distansstudier. Inte alla klarar av att ansvara för att klara en deadline om man gör det hemma, när man vill eller när man orkar. Blir man inte tvingad till att fysiskt närvara vid ett seminarie en viss tid och dag kanske risken är att man helt enkelt skjuter upp det för att göra det vid ett perfekt tillfälle, ett tillfälle som kanske helt enkelt aldrig blir perfekt.

Finns det något negativt med distansstudier då?
Finns det något negativt med distansstudier då?

© 2021 Projekt-Tbis