Förberedande volontärkurs

Hela mitt vuxna liv har jag längtat efter att få göra volontärarbete utomlands. Afrika har alltid varit mitt mål men har inte riktigt vetat inom vad jag skulle göra en volontärtjänst. När jag äntligen fått möjlight i mitt liv att följ mina drömmar så började jag med att gå en helgkurs i ämnet, en slags introduktionskurs.

Bara känslan att få åka iväg en helg till en trevlig kursgård och få möta liksinnade människor var superhärlig! Och efter presentation körde vi igång direkt.

Bakgrund

Volontärarbete är en frivillig handling av en individ eller grupp som fritt ger tid och arbete för samhällstjänst. Du får inte betalt för din tid som volontär, men du kan få pengar för att täcka utgifterna. Detta är vanligtvis begränsat till mat, dryck, resor eller annan utrustning du behöver köpa. Det kan bli så att du kan behöva betala skatt på dina kostnader om du får tillbaka mer än du spenderade.

Du kan klassas som en anställd eller arbetare snarare än en volontär om du får någon annan betalning, belöning eller förmån i natura. Detta inkluderar alla löften om ett kontrakt eller betalt arbete i framtiden. Man får vissa anställningsrättigheter om man klassas som anställd eller arbetare, som att få minimilön.

Det finns ingen övre åldersgräns för volontärarbete. Vissa organisations försäkringar täcker inte dig om du är under 16 år eller över en viss ålder. Du kan inte arbeta för en vinstgivande organisation om du är under 14, även om du inte får betalt. Kommunen kan ha extra regler om det arbete du kan göra som ung.

Volontärarbete och fördelar: Du kan volontärarbete och ansöka om förmåner om de enda pengarna du får från volontärarbete är för att täcka kostnader, som resekostnader och att du fortsätter att uppfylla villkoren för den förmån du får.

Olika sätt

Om du har ett kriminellt register kan du fortfarande vara frivillig i de flesta roller, beroende på dina brott. Du kan behöva en kontroll av typ av brott och spärr om du vill volontärarbete med barn eller utsatta vuxna. Domare är volontärer som behandlar ärenden vid domstolar i sitt samhälle. De kan pröva mål i brottmålsdomstolen, familjedomstolen eller båda.

Varje ärende behandlas vanligtvis av tre domare, inklusive en domare som är utbildad att fungera som ordförande i liknande fall. En juridisk rådgivare vid domstolen ger råd om lagen och ser till att domarna följer rätt förfaranden. Alla brottmål inleds i en domstol. Domare överlämnar de allvarligaste brotten (till exempel mord, våldtäkt och rån). Domare beslutar om svaranden ska hållas i förvar – till exempel i en polis- eller domstolscell eller släppas ut på strikta villkor – till exempel för att hålla sig borta från namngivna platser eller människor

Brott och straff

Magistrater hanterar brott som mindre övergrepp, bilbrott, stöld, hantering av stulna varor eller Tv-licensundandragande. Domare kan ge straff som böter, obetalt arbete i samhället, fängelse i upp till 6 månader (eller upp till 12 månader för mer än ett brott) och familjefall. Domare kan också pröva mål vid en familjerätt. Dessa domare behandlar ärenden om barn. De kan ordna så att ett barn tas omhand eller läggs upp för adoption, hjälpa separerade föräldrar att ordna kring sina barn, verkställa barnunderhållsorder och ta domstolsbeslut för att förhindra våld i hemmet. Dessa magistrater kan få ge råd till barnets vårdnadshavare eller en familjerättsrådgivare under ärendet.

Att ovanstående är saker som är bra att veta innan man blir volontär, och innan man väljer inriktning, hade jag inte haft en tanke på. En volontär utomlands kan vara en livsupplevelse. Inte bara har du potentialen att ge positiva fördelar till värdsamhället, du kan utveckla dina professionella och personliga färdigheter. Det finns faktiskt många fördelar med volontärarbete utomlands. Tyvärr kan vissa saker avskräcka en del från att ens börja. Kostnaden för att göra utlandsservice verkar för stor.

Ekonomin då?

Om du börjar känna att kostnaden för utlandsservice är för mycket, sluta tänka så. Och inse att du har andra alternativ för ett volontärprogram av hög kvalitet. Man kan minimera kostnaden för volontärarbete utomlands genom att lyfta fram de billigaste volontärprogrammen och till och med besvarar frågan ”hur kan jag resa gratis?”. Det var många frågor som väcktes under kursen, men inget som avskräckte mig. Pensionatet vi bodde på under kursen var mysigt, och på kvällarna lagade vi mat tillsammas och hängde i det trevliga vardagsrummet. Några spelade spel eller musik tillsammans. Själv uppdaterade jag mina sociala medier och skrev rapporter från varje dag. Men jag spelade även några roliga spel poker casino.

Kvällarna i vardagsrummet var avslappnade och det kändes precis som om man umgick med sin familj hemma. Alla gjorde sin grej men ändå tillsammans liksom.

© 2021 Projekt-Tbis