Goda råd på sätt att komplettera för högskolestudier

Det är lätt att hänga läpp, äta snacks och se på filmer på Netflix när man inte kom in på den högskoleutbildning man hade sökt. Misströsta inte, för det går nämligen fler tåg som man kan testa och öka sina chanser att äntligen få komma in på sin utbildning som man har drömt om sedan länge. Ta del av några goda råd som gör att det går att komplettera sina betyg och öka möjligheterna att komma in.

Komplettera och förbättra betygen

Det kan vara så att man fattas ett betyg eller att det har varit för lågt för att komma in på utbildningen. De går att få reda på vilken behörighet som krävs för högskole- eller universitetsutbildningen. Kontakta antigen högskolan eller universitet där utbildningen finns, annars går det att besöka Skolverkets egna Behörighetsvisare.

Därefter är det dags att komplettera/förbättra betygen via Komvux. Innan ansökningen skickas in kan det vara bra att kontrollera hur många meritpoäng man har sedan tidigare. Finns redan 2,5 meritpoäng går det inte göra något åt det, annars satsa på att även höja dessa. Att läsa på Komvux går att göra på ett antal sätt. Antigen söker man in på den lokal Komvuxskolan eller läser på distans. Det går till och med att läsa in kursen på egen hand, prövning, vilket innebär att man sedan gör tentamen på kursen under ett eller flera tillfällen. Att göra en prövning erbjuds inte alltid och kan kosta cirka 500 kronor per kurs.

Komplettera och förbättra betygen
Komplettera och förbättra betygen

Gå på folkhögskola är också ett alternativ som också erbjuder behörighetsgivande kurser. Kurserna ger en grundläggande behörighet. Kurstiden är mellan ett och tre år lång, längden på kursen hänger ihop hur mycket som ska läsas in. Vissa folkhögskolor erbjuder också möjligheten till att studera särskild behörighet inför högskole- och universitetsutbildningar.

Gör högskoleprovet

Ett av de vanligaste sätten att öka chanserna till att komma in på utbildningar är att göra ett högskoleprov. Visserligen kräver det att man har gått ut en gymnasieutbildning med fullständiga betyg. Det går att göra högskoleprovet två gånger per år, vår och höst. Dessa genomförs på lördagar på någon lokal skola och det kostar 350 kronor. Fås ett bra resultat på provet kan det vara nyckel för att komma in på drömutbildningen.

Söka utbildning

Vanligtvis går det att söka till utbildningar både höst och våren, sök till bägge perioderna. Vanligtvis är det enklare att komma in på en högskoleutbildning på våren. Det kanske är svårt att komma in på sin drömutbildning, men det kanske finns andra utbildningar som är liknande. Hur jobbigt det än är och känns, så är verkligheten något helt annat än sina drömmar. Det gäller att vara realistisk. Ett sätt att komma in på drömutbildningen är att gå på en förutbildning med en platsgaranti. Detta innebär att man är garanterad en plats på en utbildning på en högskola eller ett universitet. Ett par sådana exempel är någon typ av college- eller basår. En möjlighet är att utvidga sökområdet och söka utbildningar som finna på andra orter eller rent av i andra länder. Faktum är att det är enklare att komma in på en högskola på en mindre ort.

© 2021 Projekt-Tbis