Studieteknik för nybörjaren

Så lär du dig på bästa sätt

Gick du ut skolan för länge sedan? Vill du ta igen ett ämne? Eller vill du få behörighet till högre studier? Oavsett vilken anledningen är så kan tips på studieteknik komma till användning.

Läs på

Ska du läsa ett ämne som du bara måste ha för att kunna nå dina framtida mål, och som du inte vet särskilt mycket om, så kan det bli stressigt och svårt. Tipset är att läsa på lite innan, på så sätt blir det mindre stressigt när du väl studerar.

Struktur

Att ha ordning på sina häften, deadlines och anteckningar kan låta uttjatat, men det är viktigare än du tror. Har du svårt för detta kan du köpa en pärm eller anteckningsblock som är indelat i flera färger, så att du enklare har koll på dina anteckningar och papper. Använder du samma block till flera ämnen är det lätt hänt att du blir stressad för att du inte hittar tillbaka till dina anteckningar. Du kan även dela in anteckningarna med hjälp av markeringspennor eller post-it-lappar för att göra studerandet enklare för dig.

Schema

Skriver du upp dina prov och deadlines i mobilen, eller på post it-lappar? Gör inte det. Att ha en kalender på väggen ger dig en mycket tydligare bild. Då ser du lättare när du behöver börja plugga för att hinna lära dig allt innan provet, eller när du behöver påbörja din uppsats för att hinna med deadline. Skjut inte heller upp saker, det leder till att du glömmer bort allt du lärt dig så fort provet är överstökat.

Schema

Lärosätt

Lär du dig enklare genom att skriva? Be läraren om test och liknande så att du kan öva själv hemma! Lär du dig enklare genom att prata om ämnet eller att testa i verkligheten? Skaffa en praktikplats eller ta hjälp av dina vänner. Be någon förhöra dig så att du får reda på vad du kan, och vad du behöver plugga mer på.

Koncentration

Det sägs att människan bara kan koncentrera sig i ett visst antal minuter, så se till att du inte studerar i onödan. Är du okoncentrerad kommer inget fastna ändå. Se till att vara utvilad, och tappar du fokus bör du ta en paus på tio minuter innan du återgår till studierna. Se till att äta en frukt på rasten. Stör du dig på ljud? Förklara det för läraren, så att du antingen kan få en lugnare plats att plugga på eller få egna uppgifter att ta med dig hem.

Andning

Är du rädd för att misslyckas, eller ogillar att hålla tal? Då har jag ett tips åt dig. Fokusera på din andning och tänk på att alla andra också är nervösa. Om du säger ett ord fel är det inte hela världen, alla gör det ibland. Om du misslyckas på ett prov, gör om det! Och om du får ändra din uppsats lite så är det för att läraren vill att du ska utvecklas mer. Och det är väl därför du går i skolan -för att utvecklas!

Tro på dig själv!

Kom ihåg de här tipsen, de är användbara! Och viktigast av allt, tro på dig själv och studera på ditt sätt! Du studerar ju ändå för din egna skull, inte för någon annan.

© 2021 Projekt-Tbis