Tips om utlandsstudier

Att studera utomlands kan vara givande, roligt och en upplevelse för livet. Det är en unik chans att utvecklas både personligt och akademiskt. Nyckeln till framgång i livet och när man studerar utomlands är att ha kul och våga misslyckas, det är så man lär sig och utvecklas. Dessutom visar flera olika studier att man anses mer attraktiv på arbetsmarknaden om man har vågat ta steget att studera utomlands eftersom att arbetsgivare värdesätter språkkunskap, internationell erfarenhet och anställda som är villiga att att ta på sig nya utmaningar. Detta kan även leda till en högre ingångslön än hos de som inte har studerat utomlands. Det finns många olika studier utomlands, man kan åka på en yrkesutbildning eller en språkresa för att lära sig ett nytt språk i ett annat land.

Att tänka på

Beroende på vart du väljer att studera kan du behöva ha ett så kallat visum för att få stanna i landet under en längre period och studera. Som Svensk medborgare som ska studera i ett annat EU-land i upp till tre månader behövs inget visum, det räcker då med ett giltigt pass. I vissa EU-länder behöver man anmäla att man ska studera hos de lokala myndigheterna. Om man ska studera i ett land utanför EU måste man ha ett visum och det kan man få hjälp med hos landets ambassad. När man ska studera utomlands kan man åka via en utlandsstudieförmedlare eller på egen hand. En utlandsförmedlare kommer då att hjälpa till under hela processen med studievägledning, kontakt med skolan om något skulle gå fel, tips på hur man ska lösa boende och om visum eller uppehållstillstånd krävs. Det kan dessutom bli billigare att åka med en studieförmedlare då de ofta har ett avtal med flygbolag och universitet som ger rabatt på boende, terminsavgifter, resor och allt som hör där till. Att göra det på egen hand kan vara en spännande utmaning då man själv får kontakta skolan för att få all den information som behövs om studiestart, avgifter, boendemöjligheter och studiekrav. Man kan även kontakta landets ambassad i Sverige för att få mer information.

CSN, studiemedel utomlands

När man studerar utomlands kan man få bidrag av CSN. Bidraget är detsamma som i Sverige oavsett vilket land du åker till. Däremot kan man inte få studiemedel till en utbildning utomlands som inte hade gett dig rätt till studiemedel för samma utbildning i Sverige. Om man läser en utbildning på egen hand utomlands kan man dessutom få låna extra till terminsavgiften. För att man ska få studiemedel av CSN har de ett krav på att man ska studera på heltid och minst 13 veckor om det är utanför EU, minst 3 veckor inom EU samt att utbildningen har en så kallad godtagbar standard, det vill säga att den utländska utbildningen måste uppfylla vissa krav.

Utlandsstudier

Inne på utlandsstudier.se kan man få gratis hjälp och information om utlandsstudier, allt för att hitta det bäst passande till en själv. Beroende på vad man är ute efter med sina studier, om det är språkkurser i ett exotiskt land eller en yrkesutbildning i en storstad, så finns all information att hitta.

Utlandsstudier
Utlandsstudier

© 2021 Projekt-Tbis